Zápach a pachuť vody

Vnímání změny chuti a vůně je subjektivní pocit každého konzumenta vody. Pouze rozbor vody odhalí její kvalitu, případnou hodnotu zápachu či pachuti. Změna chuti a zápachu vody může signalizovat výskyt látek či pochodů ve vodě, které mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Zdravotně nezávadná voda by měla být bez chuti a zápachu.

Chlórové aroma a chuť

Chlor se do vody přidává z důvodu dezinfekce – zajištění hygienické nezávadnosti vody – odstranění bakterií z vody. Chlórové aroma cítíme jako štiplavý zápach, který může u některých jedinců způsobovat i nevolnost. Chlórové aroma všichni známe z veřejných bazénů (může dráždit pokožku a oči), v pitné vodě by však neměla být výrazně patrné. Chlor obsahuje každá voda z veřejného vodovodu a lze jej nechat vyprchat odstátím vody. Chlórové aroma a chuť lze odstranit uhlíkovou filtrací. Aktivní uhlí má vysokou absorpční schopnost (póry), která zachycuje nejen produkty chlorace vody, ale také těžké kovy, zápach, barvitost vody, pesticidy. Maximální možná dávka chloru v pitné vodě je stanovena na 0,2 mg/l volného chloru nebo 0,2 mg/l oxidu chloričitého. Používání chloru se lze vyhnout dezinfekcí pomocí UV záření – UV lampy.

Slaná chuť vody

Zvýšená koncentrace chloridů způsobuje slanou chuť vody. Chuťově může voda působit jako u moře. Chloridy se dostávají do podzemní vody např. solením silnic v zimě. Odstranění slanosti – chloridů z vody se provádí reverzní osmózou. Ta sníží jejich nadlimitní množství do normových hodnot. Reverzní osmóza může být na jedno odběrné místo – na jeden vodovodní kohoutek např. v kuchyni nebo centrálně na hlavní přívod vody v domě. Chloridy mají mezní hodnotu pro pitnou vodu do 250 mg/l. Nadlimitní chloridy ve vodě významně přispívají ke korozi potrubních systémů.

Sladká chuť vody

Pocitově nasládlá voda je zapříčiněna oxidem uhličitým, který je ve vodě mnohokrát rozpustnější než kyslík. Vody s vyšším obsahem oxidu uhličitého jsou označovány jako minerálky a kyselky a velmi často vyvěrají z lokálních pramenů. Vyznačují se mírně perlivým charakterem. Minerálky a kyselky mají zvláštní fyzikální a chemické vlastnosti, které je odlišují od obyčejné podzemní vody. Odlišnost je dána množstvím rozpuštěných minerálních látek, které přináší specifické chuťové vlastnosti. Minerálky a kyselky mají léčivé účinky. Kolem mnohých pramenů vznikly v minulosti lázně. Výskyt minerálek a kyselek je především v sopečných pohořích, jinde jsou spíše ojedinělé.

Železitá chuť a zápach vody

Nadbytečné množství železa je nežádoucí. Voda je rezavá až hnědá, může nepříjemně chutnat i zapáchat. Konzumace takové vody není možná. Železité krusty a povlaky v potrubí tvoří ideální prostředí pro zachycování bakterií. Limit železa pro pitnou vodu je 0,2 mg/l. Hnědost a nelibou chuť může způsobovat i mangan. Limit manganu pro pitnou vodu jsou do 0,05 mg/l. Nadlimitní množství železa a manganu řeší písková filtrace nebo filtrace s náplní EXtreme, která dostane do normových hodnot železo, mangan a spolu s nimi sníží také tvrdost vody. Před centrální filtraci se používají mechanické filtry, které zachycují větší kusy železa a manganu ještě před vstupem do pískové či EXtreme filtrace. Na všechny druhy zápachu a pachutě funguje výborně již výše zmíněný uhlíkový filtr s kokosovým uhlím.

Hnilobný zápach vody

Hnilobný zápach vody vzniká v důsledku nadlimitního výskytu bakterií ve vodě. Nejčastěji se jedná o koliformní bakterie, Escherichia Coli, enterokoky a Legionela. Koliformní bakterie do vody přinášejí zápach, pachuť i zákal. Lidem způsobuje nadlimitní výskyt bakterií ve vodě nevolnosti, střevní problémy a zvracení. Výskyt bakterií lze detekovat laboratorním rozborem a zajištění hygienické nezávadnosti vody lze řešit chlorací vody dávkovacím čerpadlem – chemická cesta nebo UV lampou – desinfekce UV zářením – nechemická cesta.

Mandlový zápach vody

Mandlový zápach vody může způsobovat kyanovodík, který je pro lidi smrtelný. Kyanovodík je bezbarvá těkavá kapalina s intenzivním zápachem po hořkých mandlích. Kyanovodík je silný jed a je vysoce hořlavý. Kyanidy se dostávají do vody průmyslovou a zemědělskou činností. Kyselina kyanovodíková se používá jako postřik proti škůdcům v zemědělství. Odstranit lze již výše zmíněnou reverzní osmózou.

Zápach po zkažených vejcích

Pokud voda páchne po zkažených vejcích, jedná se o výskyt sirovodíku. Ten vzniká výskytem sirných bakterií a rozpuštěné sírany a siřičitany ve vodě. Sirovodík je bezbarvý plyn, který vzniká přeměnou síranů při nedostatku kyslíku. Vyskytuje se ve vodě často společně s nadlimitním železem, manganem a mikrobiologickým znečištěním. Sirovodík může způsobit nevolnost, závratě, ve výjimečných případech i smrt. Z vody se odstraňuje oxidací pomocí silného oxidačního činidla, provzdušňováním nebo speciálními filtračními náplněmi. Pro odstranění sirovodíku z vody doporučujeme dávkovací čerpadlo a dezinfekci vody. Konkrétní limit pro sirovodík není stanoven.

Proč nakupit u nás

Montáž do 10 dnů
Odborný servis i péče
28 let na trhu
Zboží skladem
Přes 4.000 realizací

Projekt Kreativní vouchery ve společnosti Milvit Water, s.r.o. je spolufinancován Evropskou unií. Podstatou projektu je kompletní modernizace internetové prezentace milvit.cz. Grafický návrh se zaměřením na uživatelskou přívětivost, řešení SEO pro lepší organickou dohledatelnost, rozšíření struktury webu a obsahové části.